schoolreizen
home
contact
voorstellingen
taskforce
feesten
workshops
actueel

Naar een voorstelling gaan betekent zoveel meer dan alleen een show bekijken 

Theater is een belevenis. Dit gevoel van samen beleven wordt bij Fantasietheater Kaleidoscoop versterkt door kinderen de mogelijkheid te geven om deel te nemen aan de voorstelling. Door participatie wordt elk verhaal een feest om nooit te vergeten. De voorstellingen van Fantasietheater Kaleidoscoop zijn kleinschalig opgezet en kunnen over het algemeen in een speellokaal of aula worden uitgevoerd.

Beleving en verwerking wordt verder bevorderd door begeleidend onderwijsmateriaal. Hierin staat een korte samenvatting van het verhaal, informatie over de doelstellingen en een lijst van mogelijke opdrachten en spelvormen die in de les gebruikt kunnen worden ter voorbereiding of ter ondersteuning.

Naast kant en klare voorstellingen is Fantasietheater Kaleidoscoop vooral gespecialiseerd in het maken van voorstellingen. Bijzondere gelegenheden kunnen op aanvraag opgeluisterd worden door een daarvoor gecreëerde voorstelling, maar ook kan Fantasietheater Kaleidoscoop kinderen en docenten begeleiden in het maken van een eigen voorstelling.

Het voordeel van Fantasietheater Kaleidoscoop is dat het theater klein is en persoonlijk te werk gaat. De kosten kunnen daardoor zeer worden beperkt. Ook kunnen scholen gebruik maken van een budget regeling. De school geeft aan welk budget het wil besteden en wij kijken wat we daarvoor kunnen leveren.

Fantasietheater Kaleidoscoop wil op de hoogte blijven van de onderwerpen die op school spelen, zodat we ook in de toekomst kunnen blijven aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Heeft u een onderwerp, waarvan u vindt dat uitgewerkt zou moeten worden voor een bepaalde doelgroep, dan horen wij dit graag van u.

Voorstellingen die momenteel actief zijn

Voorstellingen voor kinderen:

- Een luizenleven
- De bijzondere boekenkast
- De bewakers
- Het kerstdiner
- Anansi de spin
- Hannelore van Harderwijk
- De 4 Jaargetijden
- Het vergeten cadeau
- Zoals het klokje thuis tikt

Voorstellingen voor volwassenen:

- De ontmoeting
- De tijd
- Hunkering
- Anansi


Voorstellingen voor kinderen:


Een luizenleven:


Leer alles over hoofdluizen maar dan op een leuke manier. Een hilarische voorstelling voor alle leeftijden die alle taboes over hoofdluis doorbreekt. Ook geschikt voor ouders en leraren! 

De bijzondere boekenkast:

Wat is er leuker dan een boekenkast vol boeken? Lekker bladeren in mooie platenboeken en wegdromen bij de leukste verhalen. Misschien kunnen de kinderen nog niet zo goed lezen, maar als ze de letters eenmaal kennen, dan gaat er een wereld vol fantasie voor ze open.

De bijzondere boekenkast is een participatievoorstelling voor beginnende lezertjes, met als doel kinderen enthousiast te maken voor letters, woorden en het lezen van alles wat los en vast zit. Want in de wereld van boeken is alles mogelijk.

De bewakers:

Een sinterklaas voorstelling voor alle leeftijden. Twee bewakers zijn aangesteld om de cadeaus van Sinterklaas te bewaken. Er blijken echter veel cadeaus leeg te zijn. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Heeft de Sint fouten gemaakt of is hij opgelicht? De bewakers zien het als hun nobele taak om uit te zoeken wat er aan de hand is.

Het kerstdiner:

Twee buren zijn bezig met de voorbereidingen voor kerst. Ze kennen elkaar niet, maar zijn er van overtuigd dat ander niet te vertrouwen is. als de muren tussen de twee letterlijk afgebroken worden kan het kerstdiner pas echt feestelijk worden.

Anansi:

Anansi de spin is een typische antiheld die precies de dingen doet die wij niet horen te doen, maar misschien stiekem wel zouden willen doen. Karin Hernandez vertelt de verhalen samen met haar poppen. Het publiek wordt betrokken bij het verhaal waardoor de kinderen een deel worden van de voorstelling. Anansi kan voor verschillende doelgroepen gespeeld worden. Voor leerlingen van de bovenbouw bestaat de mogelijkheid om na de voorstelling zelf Anansi verhalen te schrijven en te spelen.

Hannelore van Harderwijk:

Hannelore van Harderwijk is een avontuurlijk meisje, dat net als haar oom Hendrik-Jan ontdekkingsreiziger wil worden. Haar moeder vindt de wereld veel te groot voor Hannelore en denkt dat er nog genoeg te ontdekken valt rond het huis. Als ze Hannelore probeert te helpen blijkt het echter helemaal nog niet zo makkelijk om iets nieuws te ontdekken. Alles is immers al ontdekt??!! 
Het is aan de leerlingen om te ontdekken welke ideeën van Hannelore werkelijkheid zijn geworden. Deze voorstelling is bedoeld om de geschiedenisles aantrekkelijk te maken voor leerlingen van groep 5 en 6.

De 4 jaargetijden:

In de voorstelling De 4 jaargetijden neemt Bosje, een vriendelijk boswezentje, de kinderen mee op een reis door de seizoenen. Samen proberen ze uit te vinden welk seizoen hun favoriet is. In elke scène worden kinderen uitgenodigd om Bosje te helpen, met als hoogtepunt een treinreisje waar alle kinderen aan kunnen deelnemen.
 Doelgroep: groep 1 en 2 van de basisschool.

Het vergeten cadeau:

Het zal je maar gebeuren. Alle cadeautjes zijn weggebracht, alle schoenen zijn gevuld, maar nu blijkt er een pakje over te zijn. Kleine Piet is een cadeau vergeten te bezorgen. Wat moet Kleine Piet doen? De schoen kan toch niet leeg blijven!? Gelukkig wil Sinterklaas hem wel helpen? Het regent echter dat het giet. De mantel van de Sint moet netjes blijven voor het grote sinterklaasfeest en Piet heeft ook geen zin in natte schoenen. In een oude regenjas en met rubberlaarzen gaan Sint en Kleine Piet op pad. Maar dan worden ze voor inbrekers aangezien...! De voorstelling Het vergeten cadeau is bedoeld voor leerlingen van de groep 1 en 2.

Zoals het klokje thuis tikt:

Zoals het klokje thuis tikt. Suze heeft de ideale plek gevonden om te wonen. midden in de school!! Maar dan komen er meer mensen op hetzelfde idee en ontstaat er een heus dorp. Wat eerst een droom plek lijkt, verandert langzaam in een nachtmerrie.

Voorstellingen voor volwassenen:

De ontmoeting:

De ontmoeting Elke dag ontmoet je mensen, maar niet iedere ontmoeting heeft een zelfde invloed op je leven. We selecteren onze ontmoetingen, we oordelen en beoordelen. Zien we wel wat onzichtbaar is? Luisteren we naar hetgeen gehoord moet worden?

De voorstelling “De ontmoeting” neemt u mee op een filosofische zoektocht naar het belang van vriendschappelijke ontmoetingen.

De tijd:

Bosje, een sprookjesachtig boswezentje, is op tijd voor de voorstelling. Maar de tijd is blijkbaar voorbij gevlogen, want zij kan geen tijd vinden. Het is de hoogste tijd om te kijken waar de tijd gebleven is. Deze, tijdloze participatie voorstelling neemt de kijker mee door de seizoenen en is geschikt voor jonge en oude stronken.

Hunkering:

Een preformance op muziek waarin het gevoel van hunkering wordt verbeeld. Ergens bij willen horen. Een deel zijn van. Een familie, een gezin, een groep. Niet alleen. Zelfs binnen een geheel kun je alleen zijn. Hunkerend. Naar dat wat er niet is. Alleen.

Anansi:

De bovengenoemde voorstelling kan als volwassen voorstelling gepresenteerd worden.